Informatie2024-01-02T08:03:55+01:00

De 4 belangrijkste oogaandoeningen op latere leeftijd

Naarmate we ouder worden kunnen er oogziekten ontstaan. Zo heeft u zeker al gemerkt dat veel mensen na hun veertigste levensjaar een of andere vorm van oogcorrectie zoals een leesbrilletje nodig hebben om te lezen. Dit is te wijten​ aan​ de lens in het oog die minder flexibel wordt met de ouderdom (presbyopie of verziendheid door ouderdom). Een ander fenomeen dat ​optreedt ​zijn ‘droge ogen’ door de verminderde productie van traanvocht, vooral merkbaar bij vrouwen na de menopauze. Door de verminderde kracht van de spieren die de pupilgrootte bepalen, worden de pupillen kleiner. Daardoor hebben senioren drie maal meer licht nodig om te lezen dan twintigers.
Naast deze drie fenomenen, die deel zijn van ons natuurlijke verouderingsproces, verhoogt het risico op leeftijdsgebonden oogziekten die in bepaalde gevallen tot blindheid kan leiden indien niet tijdig wordt ingegrepen.

  • Glaucoom​ wordt veroorzaakt door drukopbouw in het oog door vocht en is niet te genezen maar wel goed onder controle te houden
  • Bij ​cataract​ is de ophoping van eiwitten in de lens de ​oorzaak​ van een troebel zicht. Dit kan verholpen worden door een kunstmatige lens in het oog te implanteren.
  • Leeftijdsgebonden maculadegeneratie (LMD) is de grootste oorzaak van blindheid bij senioren. Een sterke afname van het centrale zicht is het gevolg van de aantasting van de centrale zone van het netvlies.
  • Diabetische retinopathie ​(DRP)​ ​kan voorkomen bij mensen met een slecht behandelde suikerziekte (diabetes) en kan in ernstige gevallen leiden tot blindheid.

Refractie afwijkingen

Om scherp te zien moet de lichtstralen door het hoornvlies en lens precies op het netvlies gefocust zijn. Indien dit niet het geval is moet u de ​oogsterkte​ laten ​meten​ om te bepalen welke correctie(s) nodig is om dit te bereiken.

Medische informatie

Vanaf de geboorte tot onze oude dag verandert ons lichaam continu. Onze ogen zijn van cruciaal belang om dagelijks te kunnen functioneren. Ontdek hieronder de verschillende fases van de ontwikkeling van onze ogen en de noodzaak om regelmatig een oogonderzoek​ te laten uitvoeren.

Oogmeting

Een oogmeting laat u best regelmatig uitvoeren. Tijdens een oogmeting voeren we verschillende testen uit, waaronder het meten van de oogsterkte.

Tijdens de meting van uw oogsterkte meten we het nabijheidspunt en het vertepunt. Het nabijheidspunt bepaalt hoe scherp u zaken dichtbij ziet. Met het vertepunt bepalen we hoe scherp u zaken van ver ziet. Als u objecten van dichtbij scherp kan zien maar niet van veraf, dan bent u bijziend. Als u objecten die veraf liggen scherper kan zien dan punten dichtbij, dan bent u verziend. Tijdens een oogsterkte meeting bepalen we of u vooral bijziend of verziend bent. De resultaten van de oogmeting bepalen of u al dan niet een bril nodig heeft. Indien u een bril nodig heeft raden we aan om jaarlijks een oogmeting te laten uitvoeren.

Praktisch Informatie

Waar naar toe als u een dringend probleem aan uw ogen heeft? Indien de praktijk niet open is kan u altijd terecht op de dienst spoedgevallen van de GZA ziekenhuizen.