Wat is cataract?

cataract

Wat is de oorzaak van cataract en wat zijn de symptomen? En hoe wordt cataract behandelt?

We spreken van cataract, of staar, wanneer de lens van het oog, die doorzichtig is en gelegen achter de pupil, troebel wordt. Dit kan door verschillende oorzaken gebeuren (leeftijd, een ongeval, ontsteking, enz.). Een doorzichtige lens is nodig voor het normaal functioneren van het oog: ze focust het invallende licht op de juiste plaats op het netvlies. Een lens die vertroebeld is, kan voor ernstige gezichtshinder zorgen in het dagelijkse leven.

Meer info:

Oorzaak van cataract

De meest voorkomende oorzaak is veroudering. Cataract treft 10% van de personen onder de 65 jaar, 30% van de personen tussen 65 en 75 jaar, 50% van de personen van 75 tot 85 jaar en 70% na de leeftijd van 85 jaar. Cataract kan ook door andere factoren veroorzaakt worden.

  • Toxische oorzaken (toxische cataract): het innemen van bepaalde stoffen (corticosteroïden in hoge doses of tijdens een langdurige behandeling), radiotherapie, ultravioletstralen, roken.
  • Trauma’s: een ongeval of trauma kunnen de ooglens beschadigen.
  • Chronische ziekten: algemene eczema of een niet gecontroleerde diabetes kunnen deze ziekte veroorzaken.

Bepaalde vormen van cataract kunnen vanaf de geboorte optreden en/of het gevolg zijn van ziekten die de moeder tijdens de zwangerschap heeft gehad (rodehond, toxoplasmose…)

Wat zijn de symptomen van cataract?

Cataract gaat gepaard met vrij kenmerkende visuele symptomen:

  • Een troebel zicht, meestal veraf.
  • Een gedempte perceptie van kleuren en contrasten.
  • Een dubbel zicht.
  • Gevoeligheid voor licht (fotofobie), in de aanwezigheid van felle lichten zoals autolampen.

Gewoonlijk gaat cataract gepaard met een afname van de gezichtsscherpte, m.a.w. de precisie van het zicht, ondanks de aanpassing van uw bril. Op die manier kan deze ziekte een rechtstreekse impact hebben op uw dagdagelijkse activiteiten. Wanneer cataract erg ver gevorderd is, wordt de pupil van het oog grijs- of witachtig.

Is mijn cataract te wijten aan mijn leeftijd?

De meeste gevallen van cataract komen voor bij oudere personen. Het normale verouderingsproces veroorzaakt een verharding en vertroebeling van de ooglens. Leeftijdsgebonden cataract treft meestal beide ogen, maar op een ongelijke manier. Het ene oog wordt vaak sneller aangetast dan het andere. Het gebeurt echter dat cataract al vanaf de leeftijd van 40 of 50 jaar optreedt.

Cataract behandeling

De behandeling van cataract gebeurt aan de hand van een operatie. De troebele ooglens wordt verwijderd en vervangen door een heldere kunstlens. De cataract behandeling verloopt pijnloos veilig en snel.

De totale duur van zo een cataract behandeling bedraagt ongeveer 30 minuten en gebeurt onder lokale verdoving. Na deze ingreep dient het oog nog enkele weken behandeld te worden met oogdruppels en zalf. Dit is nodig voor de goede genezing van de cataract behandeling en de bescherming tegen infecties.

Dr. Verdonck voert elke woensdag cataract behandelingen uit in het Chirurgisch DagCentrum van het Sint-Augustinusziekenhuis te Wilrijk.

Implantlenzen

Er bestaan verschillende soorten implantlenzen:

unifocale implantlens:
Deze lens corrigeert één kijkafstand. We onderscheiden 2 soorten unifocale implantlenzen:
– De sferische unifocale implantlens wordt gebruikt voor patiënten die weinig of geen astigmatisme hebben. Astigmatisme is een refractieafwijking van het hoornvlies.
– Voor patienten met astigmatisme kan gekozen worden voor een torische (unifocale) implantlens welke het astigmatisme van het oog kan corrigeren of verminderen waardoor het oog beter kan zien zonder bijkomende brilcorrectie.

Multifocale lenzen implanteren :

Als u multifocale lenzen wil laten implanteren moet u voldoen aan enkele voorwaarden. Waaronder de leeftijd. Als u boven de 40 jaar bent kan u multifocale lenzen laten implanteren.

Deze lens corrigeert drie kijkafstanden: dichtbij, veraf en tussenin. Ook multifocale implantlenzen bestaan in torische uitvoering voor correctie van astigmatisme.